economie

Italië zet bankaandelen onder druk

Door ANP - 05 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn maandag overwegend met winst geopend. Beleggers reageerden afwachtend op het vertrek van de Italiaanse premier Matteo Renzi, na zijn nederlaag in het referendum van zondag. Zijn vertrek kwam niet als een verrassing, maar de gevolgen voor Italië en de rest van de eurozone zijn vooralsnog onduidelijk.

In Amsterdam stond de AEX-index kort na de opening 0,4 procent hoger op 451,47 punten. De MidKap steeg ook 0,4 procent, naar 645,22 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,1 tot 0,8 procent omhoog. De beurs in Milaan leverde 0,9 procent in.

Bankaandelen stonden in heel Europa onder druk door de nieuwe regeringscrisis in de op twee na grootste economie van de eurozone. Beleggers vrezen een verdere uitholling van de toch al zwakke bankensector in Italië, waar het reddingsplan voor de noodlijdende bank Monte dei Paschi op losse schroeven lijkt te staan.

In Amsterdam leverde ING 0,4 procent in. In Frankfurt verloren Deutsche Bank en Commerzbank bijna 2 procent, net zoals Société Générale en BNP Paribas in Parijs.