economie

Italiaans referendum zet beurzen lager

Door ANP - 02 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden vrijdag duidelijk in het rood. Beleggers sorteerden voor op een Italiaans referendum dat komend weekend wordt gehouden.

De Italianen beslissen zondag over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is evenwel allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt. Dat geeft onzekerheid over de toekomstige koers van het land.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 1,6 procent lager op 446,17 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 643,08 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1,4 procent. In Milaan speelde de beurs 0,7 procent kwijt.

Rentebesluit

De financiële markten kijken ook uit naar het Amerikaanse banenrapport dat tijdens de middaghandel naar buiten komt. Het is een van de laatste belangrijke macro-economische publicaties voor het rentebesluit van de Federal Reserve later deze maand. De verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat opvoeren.

In de AEX stonden slechts twee fondsen in het groen. Grootste stijger was Boskalis met een plusje van 0,2 procent, gevolgd door vastgoedfonds Unibail-Rodamco dat 0,1 procent steeg na een adviesverhoging door Barclays. Grootste verliezers waren Wolters Kluwer, Altice en ING die 2,9 procent inleverden.

PostNL

Qua bedrijfsnieuws was er weer aandacht voor PostNL (min 1 procent). Drie grote aandeelhouders met meer dan 15 procent in PostNL hebben naar verluidt geëist dat de top van het bedrijf gaat luisteren naar wat topman Koen Van Gerven van Bpost te melden heeft over het verhoogde overnamebod.

In Brussel kelderde Agfa-Gevaert bijna 17 procent. De overname van het Belgische bedrijf door het Duitse CompuGroup Medical gaat niet door. Gesprekken tussen de twee zijn afgebroken. In Frankfurt verloor chiptoeleverancier Aixtron 5,3 procent. Naar verluidt staat de Amerikaanse president Barack Obama op het punt om de overname van het bedrijf door het Chinese Grand Chip te blokkeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1 procent lager op 50,56 dollar en Brentolie daalde 1,1 procent tot 53,36 dollar per vat. De euro noteerde 1,0645 dollar. Bij het slot van de Europese handel op donderdag was de euro 1,0630 dollar waard.