economie

Italiaanse justitie wil Shell vervolgen

Door ANP - 27 december 2016

MILAAN (ANP) – De Italiaanse justitie wil Shell vervolgen wegens een omkopingsaffaire rond de toekenning van een oliecontract in Nigeria. Dat blijkt uit stukken die het Italiaanse openbaar ministerie bij de rechtbank in Milaan heeft ingediend. Shell en Eni ontkennen de beschuldigingen.

Het gaat om een oliedeal ter waarde van omgerekend zo’n 1 miljard euro die Shell en het Italiaanse olieconcern Eni in 2011 sloten. Daarbij zou een Nigeriaanse minister zijn omgekocht.

In verband met dezelfde zaak deden de opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie in Nederland eerder al onderzoek bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. De Italiaanse justitie klaagt ook Eni aan, alsmede elf personen die bij de corruptie betrokken zouden zijn.

Shell liet dinsdag in een reactie weten de zaak wel serieus te nemen. Het bedrijf werkt mee met de autoriteiten en hoopt zo de aanklager te kunnen overtuigen van de onschuld.