economie

Kalme week scheidt beleggers van kerst

Door ANP - 18 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers moeten het in de week voor kerst doen met een tamelijk lege agenda. Op wat bedrijfsresultaten in de Verenigde Staten en een handjevol macro’s na staat er weinig op de agenda. Wel zal er bijzondere aandacht zijn voor retailers, die middenin de drukste periode van het jaar zitten.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland zei dat de kerstverkopen goed zullen zijn voor een recordomzet voor winkeliers. Eerder sprak ook Ahold Delhaize-dochterbedrijf Bol.com al de verwachting uit voor een nieuwe verkooppiek rond kerst.

De Londense beurs is vrijdag in verband met kerst maar een halve dag geopend. De Japanse beurs blijft vrijdag wegens een lokale feestdag de hele dag gesloten.

Ook in de VS zal veel aandacht zijn voor winkelbedrijven als Wal-Mart en Amazon. Verder presenteren de Amerikaanse bedrijven FedEx en Nike dinsdag halfjaarcijfers.

De toonaangevende Dow Jones-index slaagde er afgelopen week nog niet in de symbolische grens van 20.000 punten te doorbreken. De Dow sloot vrijdag op 19.843,41 punten.

Op het macro-economische front puilt de agenda ook niet uit. Maandag wordt de meest recente stand van het ondernemersvertrouwen in Duitsland bekendgemaakt, terwijl op vrijdag het gemoed van Duitse consumenten centraal staat. Vrijdag staan ook nieuwe schattingen van de economische groei in Nederland en Frankrijk op de rol.

In de VS ligt het zwaartepunt van de economische agenda op donderdag. Dan wordt een nieuwe schatting gegeven van de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal en worden de consumentenbestedingen en orders voor duurzame goederen van november gemeld. Gedurende de week zijn er diverse publicaties over de huizenmarkt in de VS.