economie

Kamer kritisch over energieagenda Kamp

Door ANP - 07 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Diverse partijen in de Tweede Kamer hebben woensdag kritisch gereageerd op de energieagenda die minister Henk Kamp (Economische Zaken) eerder op de dag presenteerde. In het plan omschrijft Kamp hoe Nederland tussen nu en 2050 zou moeten werken aan een CO2-vrije samenleving.

Jan Vos van regeringspartij PvdA noemt het plan een ,,ambitieloos verhaal”. De sociaaldemocraten willen onder meer in 2025 de verkoop van auto’s verbannen die op fossiele brandstof als benzine draaien. Kamp stelt de deadline hiervoor in 2035. ,,Minister Kamp is vandaag minister van fossiele zaken, niet van Economische Zaken”, aldus Vos. ,,De aarde en onze kinderen zijn de dupe.” Omdat de minister voorstellen over onder meer de sluiting van kolencentrales naast zich heeft neergelegd komt de PvdA zelf met wetsvoorstellen, kondigt het Kamerlid aan.

Reinette Klever van de PVV noemt het plan op Twitter ,,een economische ramp”. Ze haalt de geschatte kosten uit het rapport aan om in 2050 95 procent minder CO2 uit te stoten – zo’n 15 miljard euro per jaar – en stelt: ,,Dat is 1000 euro (!) per Nederlander per jaar.”

Urgentie

GroenLinks vindt dat Kamp ,,stapjes in de goede richting zet”, maar volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren is er een ,,energie-revolte” nodig. ,,Deze agenda wijst dus in de goede richting, maar straalt weinig urgentie en ambitie uit.”

D66 hekelt vooral dat er in de energieagenda geen deadline wordt gesteld voor de sluiting van de kolencentrales. Volgens Kamerlid Stientje van Veldhoven is het ,,onmogelijk de CO2-uitstoot aan te pakken, zonder de kolencentrales te sluiten. ,,Slecht dat minister Kamp hier niet op ingaat, zijn plan is nu incompleet.”

SP-Kamerlid Eric Smaling was opvallend positief. Op Twitter zei hij dat de ,,duurzame revolutie echt is begonnen”. Hij hamert er wel op de lasten voor het midden- en kleinbedrijf en mensen met lage inkomens beperkt te houden.