economie

Klein verlies AEX op rustig Damrak

Door ANP - 22 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse aandelenbeurs liet donderdagochtend een klein verlies optekenen bij een rustig handelsverloop. Er is amper richtinggevend nieuws en veel beleggers sorteren alvast voor op de kerstperiode.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort tegen het middaguur 0,2 procent in de min op 482,27 punten. De MidKap was vrijwel onveranderd op 682,74 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een min van 2,4 procent. SBM Offshore zakte 0,9 procent na de flinke koersstijging een dag eerder, toen de beurswaarde van de maritiem dienstverlener opliep dankzij een contract van olieconcern ExxonMobil.

Vopak vlak

Vopak was nagenoeg vlak in de hoofdindex. Het tankopslagbedrijf neemt de activiteiten van het Antwerpse scheepvaartconcern Exmar op het gebied van opslag en behandeling van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) over. Financiële details zijn niet verstrekt.

Altice (plus 0,3 procent) kon eveneens op belangstelling rekenen bij de hoofdfondsen op het Damrak. Het telecombedrijf kondigde aan zijn activiteiten in België en Luxemburg voor 400 miljoen euro te verkopen aan Telenet Group. De verkoop van Coditel Brabant moet nog worden goedgekeurd door de Belgische autoriteiten.

Monte dei Paschi di Siena

In Milaan ging Monte dei Paschi di Siena 2 procent omhoog. De noodlijdende Italiaanse bank lijkt er niet in te slagen een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De regering neemt daarom volgens Italiaanse media mogelijk donderdag al een besluit over een ingreep.

In Zürich was Actelion een winnaar met een plus van 3,3 procent. Het Zwitserse farmacieconcern voert exclusieve gesprekken met het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) over een overname, nadat eerdere gesprekken tot niets leidden.

De euro was 1,0465 dollar waard, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 52,35 dollar en Brent zakte 0,3 procent tot 54,32 dollar per vat.