economie

Kleine minnen op beurzen Europa

Door ANP - 21 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond woensdagmiddag een fractie onder de slotstand van dinsdag. Ook elders in Europa deden graadmeters een stapje terug. Zo tegen het einde van het jaar doen beleggers rustig aan, mede doordat partijen langzaamaan de boeken sluiten. Het ontbreekt verder aan nieuws om de handel richting te geven.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,4 procent lager op 481,98 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 681,95 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent. Frankfurt stond vlak.

SBM Offshore was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,2 procent. De maritiem oliedienstverlener heeft van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil opdracht gekregen voor de bouw van een productie- en opslagschip (FPSO). Analisten verklaarden dat het goed nieuws is voor SBM gezien de onzekere marktomstandigheden in de oliesector.

Galapagos

Verder viel de koerswinst bij Galapagos (plus 2,2 procent) op. Het biotechnologiebedrijf heeft een mijlpaal bereikt in het onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte (cystic fibrosis). Sterkste daler bij de hoofdfondsen was Shell met een min van 1,1 procent.

Het aandeel van AkzoNobel (min 0,6 procent) krabbelde iets op van een eerder koersverlies van circa 2 procent. Het verf- en chemieconcern maakt goede kans het beroep tegen een in 2009 door de Europese Commissie opgelegde kartelboete van 40,2 miljoen euro te winnen.

Kleinere fondsen

Kiadis Pharma verloor bijna 8 procent bij de kleinere fondsen. De biotechnoloog stopt bij het testen van het leukemiemedicijn ATIR101 met het geven van een dubbele dosis, nadat verschillende patiënten na een tweede toediening last hadden gekregen van negatieve bijverschijnselen.

In Milaan verloor Monte dei Paschi di Siena ruim 8 procent, nadat eerder de handel vanwege een nog grotere koersval tijdelijk was stilgelegd. Het geld bij de noodlijdende Italiaanse bank raakt sneller op dan gedacht. De derde bank van Italië probeert met man en macht voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan kapitaal bijeen te sprokkelen. Over het algemeen is er weinig fiducie in de kans van slagen van dat reddingsplan.

De euro was 1,0448 dollar waard, tegen 1,0385 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 53,41 dollar en Brent werd 0,1 procent goedkoper bij 55,29 dollar per vat.