economie

Kleine plus voor AEX in slotsessie 2016

Door ANP - 30 december 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een kleine plus gesloten. Ook elders in Europa kleurden graadmeters groen. Beleggers moesten het in de laatste sessie van het jaar doen met een lege agenda. Ook was er nauwelijks nieuws voorhanden om de handel richting te geven.

Beleggers kunnen terugkijken op een roerig en per saldo positief beursjaar 2016. De AEX-index sloot op een stand van 483,17 punten, waarmee het jaar circa 9 procent boven de slotstand van vorig jaar eindigde. De MidKap eindigde op de laatste handelsdag van het jaar 0,1 procent in de min op 687,25 punten, en bleef daarmee circa 2 procent onder de slotstand van 2015.

Supermarktbedrijf Ahold Delhaize eindigde in de slotsessie van 2016 boven aan de AEX met een winst van 1,7 procent. Tankopslagbedrijf Vopak sloot de rij met een verlies van 1 procent.

Parijs

De graadmeter in Parijs, die net als die in Amsterdam de hele dag open bleef, eindigde de slotsessie van 2016 met een plus van 0,5 procent. Daarmee werd het jaar afgesloten met een winst van krap 5 procent. De beurzen in Londen en Frankfurt sloten al aan het begin van de middag met bescheiden winsten. De FTSE eindigde 2016 met een plus van ruim 14 procent. De Duitse beurs won dit jaar bijna 7 procent.

De Europese beurzen boekten hun winsten dit jaar sinds 9 november, de dag na de Amerikaanse presidentverkiezingen. In Amsterdam zakte de AEX na de bekendmaking van Donald Trump als winnaar eerst nog onder het slotniveau van 2015, om vervolgens op dezelfde dag al een lange winstreeks in te zetten. Dat beeld was ook zichtbaar op de beurzen in Parijs en Frankfurt.

Londen

Londen kende een nog veel beter beursjaar. De FTSE bereikte vrijdag de hoogste stand uit zijn historie. Dat record werd gerealiseerd door de opmars sinds de keuze van de Britten om de EU te verlaten, en de bijbehorende stevige daling van het Britse pond.

In Amsterdam, Frankfurt en Parijs wordt de handel maandag hervat. In Londen, New York en op de meeste plaatsen in Azië blijven de beurzen op 2 januari dicht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent naar 53,65 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper, bij 56,68 dollar per vat. De euro werd bij de slotbel voor 1,0555 dollar verhandeld, tegen 1,0480 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.