economie

Kleine plus voor beurs Amsterdam

Door ANP - 19 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse aandelenbeurs liet maandag aan het einde van de ochtend een kleine winst zien. Op het Damrak was onder meer chipmachinefabrikant ASML in trek. Staalconcern ArcelorMittal ging juist in de uitverkoop.

De Amsterdamse AEX-index stond richting het middaguur 0,3 procent in de plus op 479,26 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 676,86 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden tot 0,3 procent in, Frankfurt noteerde vlak.

De AEX werd aangevoerd door ASML met een plus van 2,7 procent, zonder direct aanwijsbare reden. Daarmee bereikte de koers van ASML het hoogste niveau in anderhalf jaar. ArcelorMittal was veruit de grootste verliezer in de hoofdindex met een min van 4,4 procent. UBS gaf een verkoopadvies voor het aandeel, dat dit jaar ruimschoots in waarde is verdubbeld.

Staalbedrijven

Ook andere staalfondsen stonden flink onder druk. Roestvrijstaalfabrikant Aperam zakte in de MidKap 1,1 procent. In Frankfurt noteerden staalbedrijven ThyssenKrupp en Salzgitter tot 3,9 procent in het rood.

In de MidKap ging BAM aan kop met een winst van 2,8 procent. Theodoor Gilissen heeft de bouwer op zijn favorietenlijst voor 2017 gezet. Branchegenoot Heijmans was met een plus van 4,9 procent ook een winnaar. Het geplaagde bedrijf meldde vrijdag nabeurs de voorlopige gunning van een stevige opdracht van netwerkbeheerder TenneT. Het project kan Heijmans zo’n 120 miljoen euro opleveren.

Bank

In Milaan verloor Monte dei Paschi die Siena 9 procent. De noodlijdende Italiaanse bank is maandag begonnen met het aanbieden van aandelen als onderdeel van een reddingsplan ter waarde van 5 miljard euro. De grootste bank van Italië, UniCredit, leverde 1,7 procent in op de beurs.

Danone zag in Parijs 2,6 procent aan waarde verdampen, na voorzichtige uitlatingen over 2016. De voedingsmiddelengigant verwacht zijn doel voor de omzetgroei dit jaar niet te halen, door moeilijke marktomstandigheden in Spanje en zwakkere verkopen van Activia-yoghurt.

Olie

Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder bij 52,06 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 0,3 procent steeg naar 55,38 dollar per vat. De euro was 1,0440 dollar waard, tegen 1,0460 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.