economie

Kleine uitslagen op Europese beurzen

Door ANP - 06 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen bleven dinsdag in de vroege handel dicht bij huis. Beleggers reageerden onder meer op veel beter dan verwachte cijfers over de Duitse fabrieksorders. Het cijfer wijst op een sterkere groei van de Duitse economie in het vierde kwartaal, na de zwakte in het derde kwartaal.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 09.35 uur 0,1 procent lager op 454,15 punten. De MidKap stond vlak 650,33 punten. In Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 0,3 procent achteruit. Frankfurt was nagenoeg vlak.

In de AEX posteerde ABN AMRO zich met een winst van 0,4 procent bij de stijgers. De bank maakte bekend zijn private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten te verkopen en verwacht daarbij een aanzienlijke boekwinst te realiseren. Altice was koploper in de hoofdindex met een winst van 1,4 procent. Aegon (min 1,5 procent) sloot de rij.

In de MidKap kreeg bodemonderzoeker Fugro (min 1,1 procent) wederom een tik nadat het maandag ook al fors verloor. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis (min 0,4 procent) maakte kort voor de slotbel op maandag bekend zijn belang in Fugro te hebben teruggebracht.

Verzekeraar Delta Lloyd verloor bij de middelgrote fondsen 0,6 procent na een adviesverlaging bij ABN AMRO. Branchegenoot ASR won 0,9 procent. De verzekeraar heeft fors de portemonnee getrokken voor de aanschaf van kantoren rondom stations. Daarnaast werd het aandeel juist toegevoegd aan het favorietenlijstje van ABN.

In Zürich won Actelion 3,8 procent. Om het Zwitserse farmacieconcern ontstaat mogelijk een biedingsstrijd, nu ook de Franse farmaceut Sanofi overweegt om met een bod te komen op Actelion.

Het reddingsplan voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena is door alle onrust rond het Italiaanse referendum ter discussie komen te staan. Het aandeel werd in Rome 3,4 procent lager gezet.

De euro werd verhandeld voor 1,0778 dollar, tegen 1,0723 dollar bij het Europese slot maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,2 procent lager op 51,18 dollar. Brent werd 0,9 procent goedkoper bij 54,47 dollar per vat.