economie

Knot pleit voor snelle afbouw ECB-beleid

Door ANP - 27 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn massale opkoop van obligaties snel gaan afbouwen. Dat stelt de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, in een dinsdag gepubliceerd interview met NRC.

Knot, die als centralebankpresident ook in het ECB-bestuur zit, verwijst expliciet naar de noodzaak van ‘tapering’, het geleidelijk afbouwen van de opkopen. ,,Het is duidelijk dat we die taperingfase niet lang meer kunnen uitstellen”, stelt Knot. ,,Of dit in 2018 gaat gebeuren? Ik heb geen kristallen bol.”

De ECB koopt sinds maart vorig jaar voor tientallen miljarden euro’s per maand obligaties bij financiële instellingen op, in een poging de inflatie in de eurozone te stimuleren. De centrale bank besloot begin deze maand het programma in ieder geval tot eind volgend jaar door te zetten. De omvang wordt daarbij vanaf april wel verkleind, van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.