economie

‘Markten doorstaan onrustige tijden’

Door ANP - 11 december 2016

BASEL (ANP) – De financiële markten hebben de politiek onrustige afgelopen maanden goed doorstaan. De verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten zorgde voor een enorme verschuiving op de markten, waardoor het vooruitzicht dat de rente nog jaren heel laag blijft mogelijk moet worden geschrapt. Maar die verschuivingen worden vooralsnog soepel opgevangen, concludeerde de Bank van Internationale Betrekkingen (BIS) zondag.

Afgelopen kwartaal viel vooral de bescheiden rol van centrale banken op, stelde BIS-hoofdeconoom Claudio Borio. In plaats van alleen te reageren op de woorden en maatregelen van centrale bankiers, leken marktpartijen volgens hem zelf het heft in handen te nemen. Het moet echter nog blijken of er nu ook sprake is van een definitieve verschuiving, stelt de BIS, die fungeert als samenwerkingsverband van ’s werelds belangrijkste centrale banken.

Sinds de verkiezing van Trump zijn obligatierentes wereldwijd stevig opgelopen en hebben aandelenmarkten en forse opmars ingezet. Beleggers anticiperen daarmee volgens de BIS op de door Trump beloofde overheidsinvesteringen, die de economische groei in de VS een flinke stimulans moeten geven.