economie

Markten in afwachting van rentebesluit VS

Door ANP - 14 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De financiële markten zijn woensdag in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten. Alom wordt verwacht dat de Federal Reserve de rente verder zal verhogen, na een eerdere rentestap precies een jaar geleden. Beleggers in Amsterdam moeten het verder doen met een nagenoeg lege agenda.

De Fed komt pas na de slotbel in Amsterdam met zijn rentebesluit. Veel aandacht zal daarbij uitgaan naar de toelichting op het besluit en de nieuwe prognoses van de Fed voor de economische groei en de inflatie. Mogelijk valt daaruit meer op te maken over het tempo waarin de rente de komende twee jaar verder wordt verhoogd.

De vraag is of de Fed de beurzen nog een extra zetje kan geven, na de opmars van de afgelopen maand. Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump maakte de Dow-Jonesindex een opvallende sprong voorwaarts. De index van dertig hoofdfondsen overschreed daarbij voor het eerst de grens van 19.000 punten en is hard op weg naar de 20.000 punten.

Ahold Delhaize

Op het Damrak zal er bovengemiddelde aandacht zijn voor supermarktconcern Ahold Delhaize dat adviesverhogingen kreeg bij Goldman Sachs en Raymond James. Verder maakten analisten van ING bekend brood te zien in bottelaar Refresco. De marktvorsers gaan het aandeel volgen met een koopadvies.

Heijmans maakte bekend zijn Duitse dochterbedrijf Franki aan de Duitse divisie van het Oostenrijkse bouwbedrijf PORR te verkopen. Het afstoten van de funderingsspecialist levert Heijmans naar verwachting netto 15 miljoen euro op.

Mediaset

In Italië wegen beleggers de machtsstrijd om mediabedrijf Mediaset van ex-premier Silvio Berlusconi. Het Franse Vivendi wist tot 12,3 procent van Mediaset te bemachtigen. Berlusconi’s investeringsbedrijf Fininvest liet daarop weten het eigen belang van 35 procent met zeker 5 procent te willen uitbreiden.

Het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) maakte verder bekend niet meer in de race te zijn voor een overname van het Zwitserse farmacieconcern Actelion.

Euro

De AEX sloot dinsdag 0,7 procent hoger op 473,65 punten. De graadmeter beweegt al een aantal dagen op het hoogste niveau van het jaar. De MidKap won 0,4 procent tot 668,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,8 tot 1,2 procent omhoog.

De prijs van Amerikaanse olie daalde voorbeurs 0,9 procent naar 52,50 dollar per vat. Brent werd 0,7 procent goedkoper bij 55,32 dollar per vat. De euro was 1,0653 dollar waard, tegen 1,0640 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.