economie

Miljoenenboete voor Deutsche Bank in VS

Door ANP - 16 december 2016

NEW YORK (ANP) – Deutsche Bank heeft in de Verenigde Staten een boete van 40 miljoen dollar gekregen voor het overtreden van de regels in zijn besloten handelsplatform. Het zou onder meer klanten hebben misleid over de manier waarop de zogenoemde dark pool werkt.

Op zo’n besloten handelsplatform kunnen grote investeerders in betrekkelijke anonimiteit handelen. Zo kunnen zij buiten de reguliere aandelenmarkten om grote pakketten aandelen kopen en verkopen, zonder dat dit meteen tot grote koersuitslagen leidt.

Banken zijn verplicht gebruikers goed te informeren over de manier waarop gehandeld wordt en door wat voor partijen. Aan die regels heeft Deutsche Bank volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC en toezichthouder Finra niet voldaan.

In de afgelopen jaren kregen Credit Suisse, Barclays en ITG al eens boetes opgelegd om soortgelijke overtredingen met hun dark pools.