economie

Miljoenenboetes drie banken voor rentefraude

Door ANP - 07 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De Franse bank Crédit Agricole, de Britse HSBC en het Amerikaanse JPMorgan moeten een boete van totaal 485 miljoen euro betalen voor het manipuleren van de rentetarieven Euribor. Daarmee sluit EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag een vijfjarig onderzoek naar een kartel van zes banken af.

Brussel bestraft de banken omdat ze ongeoorloofd afspraken hadden gemaakt over de prijzen van zogeheten rentederivaten in de eurozone. Dat zijn financiële producten die worden gebruikt om renteschommelingen op te vangen. JPMorgan wordt met ruim 337 miljoen euro het hardst aangepakt. Crédit Agricole en HSBC moeten respectievelijk 114,6 en 33,6 miljoen neertellen.

In hetzelfde onderzoek naar het bankenkartel schikten Deutsche Bank, Société Générale en Royal Bank of Scotland al in 2013 voor 1 miljard euro.