economie

‘Miljoenenfraude bij autobedrijf Pon’

Door ANP - 05 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Personeel van autohandelaar en -importeur Pon heeft jarenlang buiten de boeken om machine-onderdelen van graafmachinefabrikant Caterpillar doorverkocht. Met de verkoop via tussenpersonen zou naar schatting 75 miljoen euro zijn verdiend door Pon, dat komt althans naar voren uit een schriftelijke verklaring van een betrokkene, die maandag door Het Financieele Dagblad online is gezet.

Met de doorverkoop van onderdelen werd valsheid in geschrifte gepleegd. Ook werden regels van Caterpillar overtreden, waardoor Pon forse boetes wegens contractbreuk van het Amerikaanse bedrijf kan krijgen. Pon was maandagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

Pon, dat ook importeur van Volkswagens is, schikte onlangs met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. Acht medewerkers lieten zich fêteren door ambtenaren. Pon telde 12 miljoen euro neer om strafvervolging voor de onderneming af te kopen.