economie

Minder Nederlands geld in kernwapenindustrie

Door ANP - 08 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse financiële instellingen zijn afgelopen jaar duidelijk minder gaan investeren in bedrijven die op enige wijze gerelateerd zijn aan de productie van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van vredesorganisatie PAX.

De organisatie telde met ING, Aegon en pensioenfonds ABP nog drie Nederlandse partijen met belangen in één of meer van de in totaal 27 bedrijven die volgens PAX zijn verbonden aan de kernwapenindustrie. Hun investeringen tellen op tot 876 miljoen dollar. Vorig jaar werden nog Nederlandse investeringen ter waarde van ongeveer 2 miljard dollar gemeld.

ING is met 459 miljoen dollar verantwoordelijk voor het grootste bedrag, voornamelijk door een kredietfaciliteit die wordt geleverd aan het Amerikaanse bedrijf Fluor. Die fungeert onder meer als enige leverancier van tritium voor het Amerikaanse kernwapenarsenaal.