economie

Minieme winsten op Wall Street

Door ANP - 06 december 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in de middaghandel licht in de plus. Daarmee werd de positieve teneur van maandag voorzichtig doorgezet, ondanks een aanzienlijke daling van de olieprijs.

De Dow-Jonesindex stond na bijna vier uur handel 0,1 procent in de plus op 19.229 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2209 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5314 punten ook een fractie boven de slotstand van maandag.

Nike bungelde onderaan de Dow met een verlies van 2,8 procent, na negatieve uitlatingen van een analist. Die stelde dat de sportartikelengigant het de komende tijd waarschijnlijk moet afleggen tegen concurrenten als Adidas en Under Armour. Die boeken groei in de VS, terwijl Nike op zijn piek zou zitten.

Goldman Sachs

De lijst van dertig hoofdfondsen werd aangevoerd door Goldman Sachs (plus 1,2 procent). Bankaandelen zijn mede in trek door de verwachting dat de Federal Reserve volgende week zal besluiten de rente in de VS voor het eerst sinds december vorig jaar te verhogen.

Aankomend president Donald Trump zette het aandeel Boeing (plus 0,2 procent) kortstondig een fractie lager, door in een tweet te stellen dat de order voor een nieuw dienstvliegtuig (Air Force One) wat hem betreft moet worden geschrapt. Volgens Trump zijn de kosten volledig uit de hand gelopen. Boeing ging niet op zijn kritiek in.

Olie

Chipotle Mexican Grill zag 8 procent aan beurswaarde verdampen. De burritoketen, die zijn klandizie flink zag krimpen door E.coli-besmettingen bij een aantal vestigingen vorig jaar, waarschuwde dat het zijn doelstellingen voor 2017 mogelijk niet haalt

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent naar 50,72 dollar. Handelaren reageerden onder meer op het bericht dat de OPEC-landen afgelopen maand een recordhoeveelheid olie hebben geproduceerd.

Euro

Binnen het kartel van olie-exporteurs werd vorige week afgesproken om de productie vanaf begin volgend jaar te verlagen. Dit weekeinde moet meer duidelijk worden over de bijdrage die olieproducenten die geen deel uitmaken van de OPEC willen leveren om de olieprijs te ondersteunen. Rusland heeft al een toezegging op dit vlak gedaan.

De euro was dinsdag aan het begin van de avond 1,0710 dollar waard, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.