economie

Monte dei Paschi blijft bij herstelplan

Door ANP - 12 december 2016

ROME (ANP/BLOOMBERG) – De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena probeert nog steeds voor het einde van het jaar 5 miljard euro op te halen, om een redding door de staat te voorkomen.

De bank blijft bij zijn eerder ingediende herstelplan, inclusief de uitgifte van aandelen, zo kondigde het aan na een bestuursvergadering. De bank had eerder nog de Europese Centrale Bank (ECB) om extra tijd gevraagd, nadat de regeringscrisis in Italië de eerder met aandeelhouders afgesproken kapitaalinjectie op losse schroeven had gezet.

De bank wilde daarom drie weken extra de tijd, tot 20 januari, om het plan rond te krijgen, maar de ECB ging daar niet mee akkoord. De weigering van de ECB om de deadline te verschuiven zou een hulpoperatie door de Italiaanse overheid wel dichterbij brengen. De Italiaanse staat zou daarbij voor zo’n 2 miljard euro een aanzienlijk belang in de bank willen nemen, in een poging de vele duizenden kleine obligatiehouders van de bank te ontzien.