economie

Moody’s somberder over Italiaanse banken

Door ANP - 09 december 2016

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de vooruitzichten van zeven Italiaanse banken vrijdag naar beneden bijgesteld. Daarmee is de kans op een verlaging van de kredietbeoordeling dichterbij gekomen.

De verlaging houdt direct verband met de negatievere vooruitzichten voor Italië van Moody’s eerder deze week. De kredietbeoordelaar denkt dat de hervormingen in Italië vertraging oplopen nu de Italianen in het referendum tegen de herziening van de grondwet hebben gestemd. Daarmee zullen ook fiscale hervormingen achterblijven. Het land kampt onder meer met een forse staatsschuld.

De vooruitzichten voor onder meer Intesa Sanpaolo, Banca IMI en FCA Bank gingen van stabiel naar negatief. Volgens Moody’s zijn de banken enerzijds sterk afhankelijk van overheidssteun. Anderzijds spelen de negatieve vooruitzichten met betrekking tot Italiaanse staatsobligaties de financiële instellingen parten.