economie

‘Nederlandse economie neemt gas terug’

Door ANP - 08 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De economie groeit volgend jaar na twee jaar van herstel wat minder snel. Dat concluderen economen van ING in een donderdag gepubliceerd rapport.

De economie groeit in 2017 volgens ING met 1,6 procent, tegenover 2,2 procent dit jaar. De consument besteedt weliswaar meer, maar de brexit wordt sterker gevoeld, de huizenmarktimpuls is kleiner en de gasproductie daalt.

De ontwikkelingen op de huizenmarkt zorgen komend jaar onder meer voor goede tijden in de bouw en in de zakelijke dienstverlening. Ook alle andere sectoren gaan er volgend jaar gemiddeld op vooruit, maar die twee het meest. Verder kan de zorg na jaren van bezuinigingen weer terugkeren naar zijn oude structurele groeipad van 2,5 tot 3 procent.

Hoofdeconoom Marieke Blom noemt oproepen van de Europese Commissie aan Nederland om het geld iets meer te laten rollen om de economie aan te jagen begrijpelijk. ,,De overheid boekt meevallers. Een begrotingsevenwicht en de magische schuldquote van 60 procent komen in zicht.” Investeringen zouden echter niet direct noodzakelijk zijn, maar het betekent wel dat Nederland relatief veel ruimte heeft om in te grijpen bij tegenvallers.