economie

Nieuwe aanpak voor falende verzekeraar

Door ANP - 23 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft vrijdag het groene licht gegeven aan een wetsvoorstel dat sneller ingrijpen bij falende verzekeraars mogelijk maakt. Daarbij krijgt De Nederlandsche Bank (DNB) meer macht. Soortgelijke wetgeving kwam er eerder voor de bankensector.

Het voorstel verplicht verzekeraars om maatregelen op te stellen voor het geval ze in grote financiële problemen komen. Voor de grote verzekeraars zoals Nationale-Nederlanden gaat de DNB die opstellen. Verder kan de DNB straks sneller ingrijpen bij falende verzekeraars en de slechte onderdelen elders onderbrengen.

De wet regelt ook dat alle schuldeisers kunnen worden aangesproken. Dat geldt ook voor de polishouders, maar die zullen als allerlaatste worden aangesproken. De wet moet er volgens het kabinet voor zorgen dat polishouders beter beschermd worden als een verzekeraar failliet gaat.