economie

Nieuwe recordstanden op Wall Street

Door ANP - 08 december 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenmarkten in New York bouwden donderdag voort op de recordstanden van een dag eerder. Beleggers verwerkten onder meer het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om zijn stimuleringsbeleid langer voort te zetten dan eerder was gepland.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de plus op 19.614,81 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omhoog naar 2246,19 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 5417,36 punten.

Voorbeurs bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week is afgenomen. Dat wordt gezien als een teken dat het met de werkgelegenheid in ’s werelds grootste economie nog altijd de goede kant op gaat.

Trump

De aandelenmarkten op Wall Street stapelen record op record sinds de zege van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen. Beleggers hebben goede hoop dat zijn economische beleid in het algemeen gunstig zal uitpakken voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

Sterkste stijger in de Dow, met een winst van 2,5 procent, was de bank Goldman Sachs. Entertainmentconcern Walt Disney volgde met een plus van 1,3 procent. Onderaan bij de hoofdfondsen stonden de industriële fondsen United Technologies en Caterpillar en sportkledingmaker Nike met verliezen van 1,1 procent.

Sears

Een opvallende stijger was Sears. Hoewel de zieltogende warenhuisketen afgelopen kwartaal bij een fors dalende omzet nog dieper in de rode cijfers is gedoken, zetten beleggers het aandeel ruim 5 procent hoger.

Het besluit van de ECB zette de euro onder druk. De Europese munt werd verhandeld voor 1,0615 dollar, tegen 1,0625 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. Een dag eerder was de euro nog bijna anderhalve dollarcent meer waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter steeg 2,1 procent tot 50,83 dollar. Brentolie werd op de termijnmarkt verhandeld voor 53,88 dollar per vat, wat neerkomt op een prijsstijging van 1,7 procent.