economie

Nikkei scherpt jaarrecord aan

Door ANP - 13 december 2016

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurs in Japan is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Daarmee sloot de graadmeter net als een dag eerder op de hoogste stand van dit jaar. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit door de Amerikaanse Federal Reserve later deze week. Over het algemeen wordt aangenomen dat de rente in de VS zal worden verhoogd.

Verder kwamen iets beter dan verwachte cijfers over de industriële productie en detailhandelsverkopen in China naar buiten. De Nikkei-index won 0,5 procent en sloot op 19.250,52 punten. Asahi Group, moederbedrijf van Grolsch, zag zijn beurswaarde bijna 5 procent dalen. De brouwer trekt naar verluidt de portemonnee voor de overname van Oost-Europese activiteiten van branchegenoot SABMiller, dat onlangs werd overgenomen door marktleider AB InBev.

Elders in Azië was het beeld gemengd. De Kospi in Seoul won 0,4 procent terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,3 procent inleverde. In Hongkong stond de Hang Seng tussentijds 0,2 procent lager.