economie

NN Group veruit sterkste stijger in AEX

Door ANP - 23 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond vrijdag in een tamme kerstsessie een fractie in de plus. Ook elders in Europa bleven de graadmeters dicht bij huis. In de hoofdindex op Beursplein 5 was verzekeraar NN Group de sterkste stijger. Delta Lloyd heeft zijn eerdere verzet tegen een overname door zijn grotere branchegenoot laten varen.

De AEX noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent in de plus op 482,82 punten. De MidKap klom 0,3 procent naar 684,01 punten. Parijs steeg 0,1 procent, maar Frankfurt daalde 0,2 procent. De graadmeter in Londen, die vrijdag een halve sessie afwerkte, sloot nagenoeg vlak.

NN voerde de AEX aan met een winst van 4 procent. Het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden wist Delta Lloyd over de streep te trekken door zijn bod met 2 procent te verhogen naar 5,40 euro per aandeel Delta Lloyd. Daarmee valt de overname aanzienlijk goedkoper uit dan verwacht.

Minder tevreden

Aandeelhouders van Delta Lloyd leken dan ook minder tevreden. Delta Lloyd zakte in de MidKap 0,3 procent naar 5,31 euro.

De financiële sector stond in heel Europa in de schijnwerpers, door miljardenschikkingen van Deutsche Bank en Credit Suisse in de VS en de aanstaande reddingsoperatie voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi.

Deutsche Bank

Deutsche Bank won in Frankfurt 0,6 procent, omdat de boete die moet worden betaald vanwege de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis lager is dan gevreesd. Ook Credit Suisse kwam tot een gunstigere schikking dan eerder door autoriteiten werd voorgesteld. De Zwitserse bank werd in Zürich na een positieve start echter ruim 1 procent minder waard.

In Milaan werd de handel in Monte dei Paschi stilgelegd, nadat duidelijk werd dat de bank er definitief niet in is geslaagd voldoende kapitaal op te halen om een ingreep door de Italiaanse overheid te voorkomen. De bank bevestigde dat de hulp van Rome is aangevraagd. UniCredit zakte in Milaan 0,3 procent.

Euro

ABN AMRO won in de AEX 0,2 procent. De bank meldde dat de beoogde nieuwe bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen is goedgekeurd door toezichthouders.

De euro werd voor 1,0436 dollar verhandeld, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 52,63 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper bij 54,75 dollar per vat.