economie

Olie stuwt Dow richting nieuw record

Door ANP - 12 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Dow-Jonesindex stevende maandag halverwege de handel voorzichtig op een nieuwe recordstand af. De olieprijzen stegen eerder op de dag naar het hoogste niveau in achttien maanden en gaven daarmee oliegerelateerde bedrijven steun. Verder verwerkten beleggers onder meer een tweet van de aankomende president Donald Trump over defensie- en luchtvaartconcern Lockheed Martin.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 19.779 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2255 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 5407 punten.

De olieprijzen gingen omhoog dankzij het signaal dat Saudi-Arabië bereid is zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. Amerikaanse olie werd 3,3 procent duurder tot 53,19 dollar per vat en Brent ging 3,2 procent omhoog tot 56,05 dollar per vat. De oliebedrijven ExxonMobil en Chevron klommen tot 2,1 procent.

Trump

Donald Trump was in een tweet kritisch over de kosten van de ontwikkeling door Lockheed Martin van de F-35, in Nederland beter bekend als de Joint Strike Fighter. Hij zei in hetzelfde bericht dat er na zijn officiële installatie miljarden zullen worden bespaard op onder meer militaire aankopen door de VS. Het aandeel Lockheed zakte 3,1 procent. Toeleverancier Northrup Grumman verloor 3,5 procent.

Verder hadden technologiebedrijven het moeilijk. Apple en Facebook verloren respectievelijk 0,8 tot 1,3 procent. Onlineretailgigant Alibaba leverde 0,9 procent.

Verlies

Bij de overige bedrijven ging biotechnoloog Ophthotech door het putje. Het bedrijf verloor 85 procent van zijn beurswaarde nadat bekend werd dat een nieuw middel tegen een oogziekte niet werkt. Bandenmaker Goodyear Tire & Rubber steeg 0,8 procent na een positief analistenrapport.

De euro was 1,0637 dollar waard, tegenover 1,0599 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.