economie

Onrust Italië nauwelijks merkbaar op beurzen

Door ANP - 05 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen toonden maandag overtuigende winsten. De politieke onrust in Italië had weinig effect op het gemoed van beleggers. Ze maken zich voorzichtig op voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), later in de week.

In Amsterdam stond de AEX-index tegen het middaguur 1,2 procent hoger op 455,18 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 650,19 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,5 tot 1,3 procent omhoog. De beurs in Milaan leverde 0,3 procent in.

Van paniek op de financiële markten door het Italiaanse referendum en het vertrek van premier Matteo Renzi, waar vooraf enigszins voor werd gevreesd, was geen sprake. De euro zakte in de vroege handel wel tot het laagste punt sinds maart vorig jaar (1,0506 dollar), maar toonde daarna een sterk herstel. De koers veerde op tot 1,0685 dollar, tegen 1,0670 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Europa

In Milaan verloor Monte dei Paschi bijna 2 procent aan beurswaarde, door de vrees dat het reddingsplan voor de noodlijdende bank op losse schroeven is komen te staan door de nieuwe regeringscrisis in Italië. De grotere concurrent UniCredit zakte bijna 5 procent.

In Frankfurt veerden de aandelen van banken snel weer op. Zo steeg bijvoorbeeld Deutsche Bank 1,2 procent. De Franse banken BNP Paribas en Société Générale wonnen in Parijs bijna 1 procent. ABN AMRO en ING schudden in Amsterdam ook al snel een verlies van zich af en wonnen tot 1,4 procent.

AEX

De AEX werd aangevoerd door staalfabrikant ArcelorMittal, die 2,8 procent meer waard werd. Aegon volgde met een winst van 2,3 procent en Ahold Delhaize steeg 1,9 procent, na positieve uitlatingen over het supermarktbedrijf door analisten van Natixis. KPN was een van de weinige verliezers met een min van 0,9 procent.

TomTom kreeg er in de MidKap 1,2 procent bij. Het navigatiebedrijf kondigde vrijdagavond een reorganisatie aan bij zijn divisie die consumentenproducten, zoals navigatiekastjes, maakt.

Olie

In Londen won Burberry 2,4 procent. Volgens zakenkrant Financial Times heeft het modehuis de afgelopen maanden verschillende toenaderingspogingen van de Amerikaanse maker van tasjes en accessoires Coach afgeslagen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1 procent omhoog naar 52,17 dollar. Brent werd 1,1 procent duurder bij 55,07 dollar per vat.