economie

Ook Wall Street laat Italië links liggen

Door ANP - 05 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden maandag halverwege de handelsdag in de plus. Net als in Europa lieten beleggers op Wall Street zich niet van de wijs brengen door de politieke onrust in Italië. Het sentiment kreeg daarbij steun van de oplopende olieprijzen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent hoger op 19.220 punten. De brede S&P 500 ging 0,6 procent omhoog tot 2205 punten. Schermenbeurs Nasdaq pluste met 0.9 procent op 5305 punten.

Op Wall Street lijken kenners er steeds meer van overtuigd dat de Federal Reserve deze maand met een nieuwe renteverhoging komt. Er kwam na opening van de beurs ook nog een positief indexcijfer over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector naar buiten.

Nike

Sportmerk Nike, dat 3,4 procent won, ging aan kop in de Dow. Ook de financiële fondsen Goldman Sachs en JPMorgan Chase deden het goed met plussen tot 2,1 procent. Zorgverzekeraar UnitedHealth was de grootste verliezer met een min van 2,5 procent.

Olieconcerns Chevron en ExxonMobil kregen er tot 1,2 procent bij. Oliekartel OPEC, dat vorig week een akkoord sloot over een beperking van de olieproductie, heeft veertien andere olielanden uitgenodigd om ook te komen praten op zijn hoofdkwartier in Wenen. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,5 procent hoger op 51,92 dollar. Brent werd 0,9 procent duurder bij 54,97 dollar per vat.

Apple

Apple zag zijn koers met 0,5 procent teruglopen. Het technologieconcern heeft Amerikaanse toezichthouders om meer duidelijkheid gevraagd over richtlijnen voor zelfrijdende auto’s. Het gaat volgens kenners om de sterkste aanwijzing tot nu toe dat Apple plannen heeft om dit soort wagens op de markt te brengen.

Ook werd bekend dat kabelbedrijf Consolidated Communications voor 1,5 miljard dollar inclusief schuld branchegenoot FairPoint overneemt. FairPoint kreeg er ruim 12 procent aan beurswaarde bij, terwijl Consolidated Communications juist ruim 4 procent verloor.

De euro werd verhandeld voor 1,0782 dollar, tegen 1,0723 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.