economie

Ook Yellen krijgt Dow niet over puntengrens

Door ANP - 19 december 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn maandag licht hoger gesloten. De Dow-Jonesindex zette een stapje in de richting van de historische mijlpaal van 20.000 punten. Beleggers reageerden nagenoeg onbewogen op een toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve.

De Dow sloot 0,2 procent hoger op 19.883,06 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 0,2 procent tot 2262,53 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent tot 5457,44 punten.

Yellen deed in haar speech op de Universiteit van Baltimore geen uitspraken over monetaire zaken. Wel stipte ze aan dat de Amerikaanse banenmarkt er het best voorstaat in bijna tien jaar. De Fed besloot vorige week de rente te verhogen en kondigde aan dat het tempo van renteverhogingen volgend jaar hoger kan uitpakken dan eerder werd voorzien.

Disney

Bij de bedrijven stond Walt Disney 1,3 procent in de plus, dankzij het succesvolle debuut van zijn nieuwe film Rogue One: A Star Wars Story. Die haalde in zijn Noord-Amerikaanse openingsweekeinde circa 155 miljoen dollar op. Dat is het op een na hoogste bedrag voor een filmdebuut in de decembermaand ooit. Het record staat op naam van Star Wars: The Force Awakens met 248 miljoen dollar.

Boeing boekte 1,1 procent winst, ondanks dat Iran bekendmaakte geen vliegtuigen van het type 747-8 af te nemen van de vliegtuigbouwer. Iran is van plan dinsdag een deal met Airbus bekend te maken.

Techbedrijven

Apple sloot 0,6 procent in de plus. Ierland maakte bekend het beroep door te zetten tegen de naheffing van 13 miljard euro plus rente die het van de Europese Commissie aan het technologiebedrijf moet opleggen. Ook de techbedrijven Microsoft (plus 2,1 procent) en Amazon (plus 1,1 procent) stegen.

Woningbouwer Lennar Corp presenteerde een 11 procent hogere winst en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten. Beleggers zetten het aandeel uiteindelijk 0,1 procent lager.

Contanten

De in New York genoteerde Canadese verzekeraar Fairfax Financial verloor 2,1 procent na de bekendmaking Allied World Assurance over te nemen. De Canadezen betalen 4,9 miljard dollar in contanten en aandelen voor de Zwitserse branchegenoot.

Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper bij 51,78 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 0,9 procent daalde naar 54,71 dollar per vat. De euro was 1,0400 dollar waard, tegen 1,0447 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.