economie

OPEC-deal helpt ook Nikkei vooruit

Door ANP - 01 december 2016

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurs in Tokio is donderdag met een stevige winst gesloten. Net als in Europa en de Verenigde Staten reageerden Japanse beleggers enthousiast op het akkoord binnen de OPEC over de beperking van de olieproductie.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een winst van 1,1 procent op 18.513,12 punten. Daarbij profiteerden oliebedrijven stevig van de OPEC-deal, die voor een forse opmars van de olieprijs zorgde. Olieconcern Inpex werd 10 procent meer waard, terwijl Japan Petroleum & Exploration er 12 procent bij kreeg.

Elders in de regio werden ook winsten geboekt. Zo sloot de All Ordinaries in Sydney 1,1 procent hoger en steeg de Kospi in Seoul 0,2 procent. In Hongkong stond de Hang Seng tussentijds 0,5 procent in de plus.

De olieprijs ging verder omhoog. Amerikaanse olie noteerde rond 07.20 uur (Nederlandse tijd) 1,5 procent in de plus op 50,18 dollar vat, terwijl Brent 1,6 procent duurder werd bij 52,67 dollar per vat.