economie

Overtuigende winsten op Europese beurzen

Door ANP - 15 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenmarkt in Amsterdam is donderdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa was het beurssentiment positief, een dag nadat de Amerikaanse Federal Reserve voor het eerst in een jaar tijd de rente had verhoogd. Vooral banken profiteerden daarvan.

Op het Damrak sloot de toonaangevende AEX-index 0,9 procent hoger op 476,52 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 668,20 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt eindigden tussen de 0,7 en 1,1 procent in de plus.

Het Amerikaanse rentebesluit had ook veel invloed op de valutamarkt, waar de euro flink terrein verloor ten opzichte van de dollar. De Europese eenheidsmunt was aan het einde van de Europese beurshandel 1,0385 dollar waard, de laagste stand sinds 2003. Een dag eerder was dat nog 1,0655 dollar.