economie

Positieve AEX kabbelt richting weekend

Door ANP - 16 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam kabbelde vrijdagmiddag in een relatief kalme sessie in de plus. Ook elders in Europa gingen graadmeters vooruit. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda.

De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,5 procent hoger op 478,90 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 673,72 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,2 tot 0,3 procent.

De grootste stijger in de AEX was kabelaar Altice met een plus van ruim 2 procent. Randstad sloot de rij met een verlies van 0,8 procent. Het uitzendbedrijf meldde de overname van de detacheerder voor de publieke sector BMC, ter waarde van 65 miljoen euro.

Unilever

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (plus 1,3 procent) maakte bekend de producent van haarverzorgingsmiddelen Living Proof over te nemen. Een overnamesom werd daarbij niet bekendgemaakt.

De MidKap werd aangevoerd door luchtvaartcombinatie Air France-KLM, die 6,8 procent aan beurswaarde won. Pilotenvakbond VNV en KLM hebben een oplossing gevonden voor hun slepende pensioenconflict. Daarmee zijn verdere rechtszaken en eventuele pilotenacties van de baan.

OCI

Verder behoorde kunstmestbedrijf OCI bij de sterkste stijgers met een plus van 6 procent. Kepler Cheuvreux gaat OCI volgen met een koopadvies.

In Zürich sprong de Zwitserse farmaceut Actelion 9 procent omhoog. Volgens bronnen is het bedrijf in vergevorderde gesprekken verwikkeld over een overname door het Franse Sanofi, dat in Parijs 2,5 procent verloor. Eerder liepen gesprekken tussen Actelion en het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J) stuk.

Olie

De Italiaanse verzekeraar Generali ging in Milaan ruim 2 procent vooruit. Naar verluidt heeft het Duitse Allianz interesse in een overname van de Franse activiteiten van Generali. Allianz stond in Frankfurt licht hoger.

De euro noteerde 1,0420 dollar, tegen 1,0435 dollar bij het slot op donderdag. De dollar is naar het hoogste niveau in circa veertien jaar gestegen tegenover de euro door het vooruitzicht van snellere renteverhogingen door de Federal Reserve.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent naar 51,36 dollar.Brent werd 1,2 procent duurder op 54,65 dollar per vat.