economie

PostNL afgestraft op Beursplein 5

Door ANP - 07 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond woensdag tegen het einde van de ochtend in de plus. Ook elders in Europa kleurden koersborden groen. PostNL was op het Damrak de kop van jut nadat het postbedrijf het finale overnamebod van het Belgische Bpost afwees. Het aandeel van het postbedrijf ging daarop fors onderuit.

De AEX-index op het Damrak stond omstreeks 11.40 uur 0,7 procent hoger op 462,32 punten en naderde de hoogste slotstand van het jaar. Op 5 september eindigde de graadmeter op 464,13 punten. De MidKap met daarin PostNL noteerde 0,4 procent lager op 653,99 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen de 1,1 procent en 1,5 procent.

PostNL noteerde tussentijds een min van ruim 12 procent. Een overname door Bpost leidt volgens PostNL niet tot een succesvolle combinatie, zo maakte de onderneming bekend. Het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan, is unaniem genomen door bestuur en commissarissen. Bpost won in Brussel 1 procent.

Ahold

Ook Ahold Delhaize wist de aandacht op zich gericht met de bekendmaking van onder meer een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Het supermarktconcern won bij de hoofdfondsen 1,6 procent, geholpen ook door een adviesverhoging van Theodoor Gilissen.

Grootste verliezer van de hoofdfondsen op Beursplein 5 was Unilever (min 1,3 procent), dat juist een adviesverlaging van JPMorgan voor zijn kiezen kreeg. Staalconcern ArcelorMittal was met een winst van bijna 4 procent de sterkste stijger in de AEX. Sowieso was het tot dusver een goede dag voor grondstofgerelateerde fondsen.

MPS

Verder waren banken en verzekeraars in trek op het Damrak. Aegon won in de hoofdindex 3,4 procent en ABN AMRO 1,4 procent. In de MidKap stond verzekeraar ASR bij de sterkste stijgers met een plus van 2,8 procent.

Op de beurs in Milaan kreeg Monte dei Paschi er 7 procent bij, na een bericht dat de Italiaanse overheid een belang van 2 miljard euro zou willen nemen in de noodlijdende Italiaanse bank. Credit Suisse stond in Zürich in de schijnwerpers, met een plus van ruim 8 procent. De Zwitserse bank kondigde aan verder in de kosten te snijden dan tot dusver het plan was.

De euro werd verhandeld voor 1,0726 dollar, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 51,02 dollar. Brent werd 0,3 procent duurder bij 54,07 dollar per vat.