economie

PostNL hard omlaag op Damrak

Door ANP - 07 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Op de effectenbeurs in Amsterdam is PostNL woensdag afgestraft voor het afwijzen van het finale overnamebod van het Belgische Bpost. PostNL leverde 12,4 procent in. Een overname door Bpost leidt volgens PostNL niet tot een succesvolle combinatie. Het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan, is unaniem genomen door bestuur en commissarissen. Bpost won in Brussel 0,7 procent.

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 461,50 punten. De MidKap met daarin PostNL ging een fractie omlaag tot 656,56 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen de 0,8 en 1,5 procent.

Ook Ahold Delhaize wist de aandacht op zich gericht met de bekendmaking van onder meer een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Het supermarktconcern won bij de hoofdfondsen 1,1 procent, ook geholpen door een adviesverhoging van Theodoor Gilissen.

Unilever

Grootste verliezer bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 was Unilever (min 1,2 procent), dat juist een adviesverlaging van JPMorgan voor zijn kiezen kreeg. Staalconcern ArcelorMittal was met een koerswinst van 4,4 procent de sterkste stijger in de AEX.

Verder waren banken en verzekeraars in trek op het Damrak. Aegon won in de hoofdindex 3,3 procent en ABN AMRO klom 0,5 procent. In de MidKap stond verzekeraar ASR bij de sterkste stijgers met een plus van 3,7 procent.

Credit Suisse

Op de beurs in Milaan kreeg Monte dei Paschi er bijna 9 procent bij, na een bericht dat de Italiaanse overheid een belang van 2 miljard euro zou willen nemen in de noodlijdende Italiaanse bank. Credit Suisse stond in Zürich in de schijnwerpers, met een plus van 5,5 procent. De Zwitserse bank kondigde aan verder in de kosten te snijden dan tot dusver het plan was.

De euro werd verhandeld voor 1,0740 dollar, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent naar 50,36 dollar. Brent verloor 1 procent op 53,40 dollar per vat.