economie

Recordjacht Dow stokt

Door ANP - 28 december 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York kleurden woensdag eensgezind rood. Daarmee stokte logischerwijs ook de recordjacht van de Dow-Jonesindex, die de historische mijlpaal van 20.000 punten verder uit beeld zag verdwijnen. Beleggers verwerken onder meer tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

Het verlies van de Dow-Jonesindex was omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) opgelopen tot 0,5 procent tot 19.842 punten. De brede S&P 500 verloor 0,8 procent naar 2251 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 0,9 procent kwijt tot 5440 punten. Alle drie de graadmeters begonnen de sessie nog met winst.

Boeing was een opvallende verliezer met een min van 0,8 procent. Delta Air Lines (min 1,6 procent) heeft een bestelling van achttien 787 Dreamliners bij de vliegtuigbouwer geschrapt. De order voor de vliegtuigen van 4 miljard dollar per stuk was een erfenis van Northwest Airlines, waarmee Delta in 2008 fuseerde.

Qualcomm zag zijn beurswaarde 2,2 procent dalen. De chipmaker heeft in Zuid-Korea een forse boete gekregen voor misbruik van zijn machtspositie. Het bedrijf, dat vooral groot is geworden met de ontwikkeling van chips voor smartphones, moet een recordboete van omgerekend 853 miljoen dollar betalen.

Walt Disney verloor 0,8 procent ondanks dat het woensdag naar voren kwam als de grote uitblinker op de Amerikaanse bioscoopmarkt in 2016. De totale opbrengsten van filmkaartjes in de VS stegen dit jaar tot en met tweede kerstdag met 2 procent, naar 11,3 miljard dollar. Disney was daarbij goed voor 2,8 miljard dollar en zes van de tien best bezochte films. Nummer twee Warner moest het doen met 1,9 miljard dollar.

Verder kondigde de aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump aan met ,,positief” nieuws voor de Amerikaanse economie en voor werknemers in het bijzonder te komen. Het bleef vooralsnog bij een aankondiging.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 53,99 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder bij 56,21 dollar per vat. De euro werd voor 1,0412 dollar verhandeld, tegen 1,0394 dollar bij het slot van de Europese beurzen.