economie

Russische olieproductie bijna op record

Door ANP - 02 december 2016

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) – De olieproductie van Rusland lag in november op bijna het hoogste niveau sinds de val van de Sovjetunie. De productie bedroeg volgens het Russische energieministerie vorige maand gemiddeld zo’n 11,2 miljoen vaten per dag, een fractie lager dan het recordniveau in oktober.

Rusland heeft beloofd de productie met 300.000 vaten per dag te gaan verlagen, na een akkoord van oliekartel OPEC over een productieverlaging. Door minder olie op te pompen willen grote olieproducenten zoals Rusland en Saudi-Arabië de prijzen stuwen. Vanwege overaanbod staan de olieprijzen al twee jaar zwaar onder druk.

De Russische olieminister Alexander Novak liet weten dat de olieproductie vanaf januari geleidelijk zal worden verlaagd in de loop van de eerste helft van 2017. Die reductie zal evenredig worden verdeeld over de Russische oliemaatschappijen.