economie

Saudi-Arabië perkt olieproductie verder in

Door ANP - 11 december 2016

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) – Saudi-Arabië is bereid zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. Dat stelde de olieminister van het land, Khalid Al-Fahli, nadat de landen van buiten de OPEC tot een overeenkomst waren gekomen.

Olielanden buiten de OPEC, zoals Rusland, Mexico en Azerbeidzjan, spraken zaterdag af hun productie na de jaarwisseling met in totaal 558.000 vaten per dag te verlagen. Dat akkoord volgde op de afspraak binnen het kartel van olie-exporteurs om de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken. De lagere olieproductie moet ervoor zorgen dat de olieprijs gaat stijgen.

Om dat doel te bewerkstelligen is OPEC-leider Saudi-Arabië nu bereid ,,duidelijk” verder te gaan dan eind november werd afgesproken, aldus de olieminister. Analisten vatten dit op als een teken dat het akkoord tussen de olieproducenten heel serieus moet worden genomen.