economie

Staalbedrijven onder druk op beurzen

Door ANP - 19 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag met winst gesloten. Staalbedrijven hadden het echter moeilijk, ook elders in Europa. Op het Damrak was chipmachinefabrikant ASML in trek. De belangrijkste Europese graadmeters lieten een wisselend beeld zien.

De Amsterdamse AEX-index steeg 0,6 procent tot 480,35 punten. De MidKap won 0,6 procent naar 678,23 punten. De graadmeter in Londen noteerde nagenoeg onveranderd, terwijl Parijs 0,2 procent inleverde en Frankfurt 0,2 procent steeg.

ArcelorMittal was veruit de grootste verliezer in de hoofdindex met een min van 4,7 procent. UBS gaf een verkoopadvies voor het aandeel, dat dit jaar ruimschoots in waarde is verdubbeld. Ook andere staalfondsen stonden flink onder druk. Roestvrijstaalfabrikant Aperam zakte in de MidKap 1,8 procent. In Frankfurt noteerden staalbedrijven ThyssenKrupp en Salzgitter respectievelijk 1,1 en 4,8 procent in het rood.