economie

Staat leent in 2017 fors minder dan gedacht

Door ANP - 15 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse staat hoeft in 2017 fors minder geld te lenen dan eerder werd gedacht. Het agentschap van de generale thesaurie van het ministerie van Financiën schat de financieringsbehoefte op dit moment op 59,4 miljard euro, waar het in september nog uitging van 80,7 miljard euro.

Daarbij tekent het agentschap wel aan dat aan de raming van de financieringsbehoefte veel onzekerheden kleven. Zo is het bedrag dat geleend moet worden sterk afhankelijk van de belastinginkomsten en de uitgaven. Ook eventuele verkopen van aandelen in de staatsdeelnemingen ABN AMRO en ASR kunnen van invloed zijn.

Het agentschap is van plan tussen de 30 en 35 miljard euro op te halen op de kapitaalmarkt, ofwel met langlopende leningen. Om in de rest van de financieringsbehoefte te voorzien wordt schuldpapier met een kortere looptijd uitgegeven.