economie

Verkiezing Trump helpt pensioenfonds vooruit

Door ANP - 01 december 2016

ROTTERDAM (ANP) – De Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen maand gemiddeld weer een fractie beter voor komen te staan. Vooral de verkiezing van Donald Trump als de nieuwe president van de Verenigde Staten hielp pensioenfondsen vooruit.

De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen steeg volgens onderzoeksbureau Aon Hewitt in november van 99 procent naar 101 procent. De beleidsdekkingsgraad die bepalend is voor kortingen of indexatie bleef gelijk op 98 procent.

Trump kondigde onder meer aan fors te zullen investeren in de infrastructuur en ook de belastingen te verlagen. Dat zorgde ervoor dat zowel in de VS als in de eurozone de rente steeg. Hierdoor namen onder meer de verplichtingen van de pensioenfondsen gemiddeld met 3 procent af.

Hogere rente

Wel zorgde de hogere rente ervoor dat de obligatieportefeuille van pensioenfondsen gemiddeld met 4 procent daalde. Per saldo daalde het vermogen van pensioenfondsen in november met ongeveer 1 procent. Verder profiteerden de fondsen van een rendement van 3 procent op de aandelenmarkten.

Het moment waarop gepeild wordt of volgend jaar gesneden moet worden in de pensioenen komt steeds dichterbij. Alles hangt af van de mate waarin de fondsen per 31 december in staat zijn om aan hun verplichtingen te voldoen. Bij een beleidsdekkingsgraad lager dan circa 104,3 procent is sprake van een dekkingstekort, met mogelijke kortingen tot gevolg.

Volgens AON Hewitt moeten alternatieven voor het huidige pensioenstelsel de komende periode meer aandacht krijgen, omdat de druk door de economische omstandigheden en mogelijke kortingen steeds groter wordt.