economie

Verliezen op Europese beurzen

Door ANP - 01 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa stonden donderdagmiddag nog altijd op verlies. De aandelenhandel kon de sterke winsten van een dag eerder, toen een oliedeal bij de OPEC het sentiment ten goede kwam, geen vervolg geven. De olieprijzen daarentegen gingen wel verder omhoog.

Beleggers zijn terughoudend met het oog op het referendum in Italië van komende zondag. De bevolking stemt dan over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is evenwel allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index kort na het begin van de handel op Wall Street 0,7 procent lager op 454,21 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 649,41 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen gaven tot 0,3 tot 1,3 procent prijs.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,8 procent tot 50,80 dollar. Voor een vat Brentolie werd 53,32 dollar neergeteld, een stijging van 2,9 procent. Woensdag schoten de olieprijzen nog veel sterker omhoog, nadat de leden van OPEC een akkoord hadden bereikt over een verlaging van de productie.

In de AEX profiteerde ArcelorMittal van het positieve sentiment rond grondstoffen. De staalproducent was met een plus van 2,2 procent de sterkste stijger. Olieconcern Shell volgde met een winst van 2 procent. De offshoredienstverleners SBM Offshore en Boskalis kregen er respectievelijk 1,7 en 0,5 procent bij.

Wolters Kluwer

Uitgever Wolters Kluwer was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een verlies van 4,5 procent. Heineken verloor 3,1 procent na een adviesverlaging door analisten van JPMorgan.

Bij de middelgrote fondsen op het Damrak trok postbezorger PostNL de aandacht na een verbeterd overnamevoorstel van de Belgische branchegenoot Bpost. Aanvankelijk leidde dat tot een aardige koerswinst, maar in de middaghandel stond het aandeel 0,3 procent in de min.

De euro was 1,0607 waard. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was dat nog 1,0566 dollar.