economie

‘Vlakke opening op Europese beurzen’

Door ANP - 20 december 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurshandel gaat dinsdag waarschijnlijk zonder grote koersbewegingen aan de handel beginnen, bij een gebrek aan richtinggevend nieuws. Mogelijk zijn beleggers wat nerveus door toegenomen geopolitieke zorgen vanwege de terreuraanslagen in Turkije en Duitsland.

Op Wall Street werden maandag kleine winsten geboekt, maar bleef de Dow-Jonesindex nog wel onder de historische mijlpaal van 20.000 punten. De handel in New York reageerde nauwelijks op een toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve. Yellen zei in die speech niks over het monetaire beleid, maar verklaarde wel dat de Amerikaanse arbeidsmarkt er goed voorstaat.

In Azië was het beeld op de beurzen wisselend. De Nikkei in Tokio sloot met winst na het besluit van de Bank of Japan om het monetaire beleid niet te wijzigen. De centrale bank liet zich daarbij wat positiever uit over de Japanse economie.

Euronext

De macro-economische agenda in Europa is nagenoeg leeg. Ook qua bedrijfsnieuws is het relatief stil.

Op het Damrak maakte beursexploitant Euronext bekend exclusieve gesprekken te voeren over een overname van LCH.Clearnet. Het is volgens Euronext niet zeker dat het tot een transactie leidt. Een verkoop van LCH.Clearnet zou nodig zijn om toestemming te krijgen voor de fusie van London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse.

Vastned

Vastgoedbedrijf NSI meldde voor 250 miljoen euro aan faciliteiten te hebben geherfinancierd. Daarnaast verhoogde het vastgoedfonds de leningen met 15 miljoen euro waarbij de looptijd werd verlengd met 1,5 jaar. Ook sloot NSI een nieuwe lening van 20 miljoen euro af met Rabobank, zonder onderpand.

Vastgoedonderneming Vastned kondigde aan zijn gehele Portugese winkelportefeuille te verkopen voor 11 miljoen euro en drie winkelpanden in Parijs en Madrid te kopen voor 34 miljoen euro.

Euro

De Amsterdamse AEX-index steeg maandag 0,6 procent tot 480,35 punten. De MidKap won 0,6 procent naar 678,23 punten. Londen was vrijwel vlak, Parijs daalde licht maar Frankfurt steeg licht.

De euro was voorbeurs 1,0388 dollar waard, tegen 1,0447 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 51,91 dollar en Brent daalde 0,2 procent tot 54,83 dollar.

.