economie

‘Wall Street buigt zich over banencijfer’

Door ANP - 02 december 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York gaan vrijdag naar verwachting vlak tot licht lager aan de handel beginnen. Beleggers kregen een belangrijk Amerikaans banenrapport te verwerken, dat de deur openhoudt voor een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand.

De Amerikaanse overheid meldde dat de werkgelegenheid (exclusief de landbouw) in november met 178.000 banen is toegenomen, tegen een herziene 142.000 een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De werkloosheid daalde naar 4,9 procent, het laagste niveau in negen jaar.

Het is een van de laatste belangrijke macro-economische publicaties voor het rentebesluit van de Fed later deze maand. De verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank dan voor het eerst in een jaar tijd de rente gaat opvoeren.

Starbucks

In de handel voorbeurs gaat Starbucks omlaag. Topman Howard Schultz van de koffieketen treedt af en zal in april worden opgevolgd door operationeel directeur Kevin Johnson. Schultz blijft wel als voorzitter verbonden aan het bedrijf.

De Amerikaanse keten van schoonheidswinkels Ulta Salon Cosmetics & Fragrance kwam met kwartaalresultaten die beter waren dan analisten hadden gedacht en staat voor een positieve opening.

Dow Jones

De producent van bedrijfssoftware Workday noteert voor aanvang een stevig verlies. Volgens de topman van het bedrijf stellen klanten bestellingen uit vanwege de onzekerheid door de brexit en verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex wist donderdag een nieuw record te bereiken met een winst van 0,4 procent op 19.191,93 punten. De bredere S&P 500 ging echter 0,4 procent omlaag naar 2191,08 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,4 procent in en eindigde op 5251,11 punten.