economie

Wall Street doet stapje terug

Door ANP - 21 december 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York noteerden woensdag halverwege de sessie een fractie onder de slotstanden van een dag eerder. Daarmee stokte voor de leidende Dow-Jonesindex voorlopig de opmars richting de historische grens van 20.000 punten. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer kwartaalcijfers van sportartikelengigant Nike en koeriersbedrijf FedEx. Verder werden beter dan verwachte cijfers bekend over de huizenmarkt in de VS.

De Dow noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 19.954 punten. De brede S&P 500 stond ook 0,1 procent lager op 2268 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor eveneens 0,1 procent tot 5476 punten.

Sportartikelenproducent Nike won 0,4 procent. De kwartaalcijfers die dinsdag nabeurs naar buiten kwamen waren beter dan analisten hadden verwacht. Nike wist zijn winst en omzet op te voeren en zag daarbij de verkopen zowel in Europa als China met dubbele cijfers groeien.

FedEx

FedEx kreeg met zijn kwartaalresultaten de handen van beleggers niet op elkaar. Hoewel de winst een fractie steeg, viel deze lager uit dan waar rekening mee werd gehouden. Beleggers zetten het aandeel van het koeriersbedrijf 2,6 procent lager.

Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) zag zijn beurswaarde 0,3 procent dalen. De farmaceut voert exclusieve gesprekken voor een overname van het Zwitserse farmacieconcern Actelion. Eerder meldde J&J nog dat er geen mogelijkheid bestond dat er een overeenkomst zou worden gesloten.

InvenSense

De producent van sensoren voor smartphones InvenSense staat in de belangstelling omdat het Japanse TDK, een belangrijke toeleverancier van Apple, het bedrijf wil overnemen voor ongeveer 1,3 miljard dollar. De overnameprijs ligt circa 20 procent hoger dan de slotkoers van InvenSense op dinsdag. Het aandeel InvenSense noteerde krap 18 procent hoger.

Goldman Sachs verloor 0,9 procent. De bank moet een boete van 120 miljoen dollar betalen vanwege gesjoemel met rentetarieven.

De euro was 1,0425 dollar waard, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 52,43 dollar en Brent werd ook 1,7 procent goedkoper bij 54,42 dollar per vat.