economie

Wall Street kabbelt richting weekend

Door ANP - 02 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen schommelden vrijdag halverwege de handelssessie tussen kleine winsten en verliezen. Na de sterke opmars van de afgelopen weken leken beleggers wat gas terug te nemen. Het nieuwste banenrapport, dat de deur openhoudt voor een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand, werd koeltjes ontvangen.

De Dow-Jonesindex zakte omstreeks 19.25 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent tot 19.155 punten. De S&P 500 stond 0,1 procent lager op 2190 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond vlak op 5251 punten.

De Amerikaanse overheid meldde dat de werkgelegenheid (exclusief de landbouw) in november met 178.000 banen is toegenomen, tegen een herziene 142.000 een maand eerder. Dat was iets minder dan de 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen waar economen op hadden gerekend. De werkloosheid daalde naar 4,9 procent, het laagste niveau in negen jaar.

Starbucks

Het banenrapport is een van de laatste belangrijke macro-economische publicaties voor het rentebesluit van de Fed later deze maand. De verwachting is nog altijd dat de Amerikaanse centrale bank dan voor het eerst in een jaar tijd de rente gaat opvoeren.

Bij de bedrijven ging Starbucks 2,2 procent omlaag. Topman Howard Schultz van de koffieketen treedt af en zal in april worden opgevolgd door operationeel directeur Kevin Johnson. Onder diens leiding moet het bedrijf zich verder kunnen profileren op het vlak van innovatie.

De producent van bedrijfssoftware Workday ging stevig onderuit. Volgens de topman van het bedrijf stellen klanten bestellingen uit vanwege de onzekerheid door de brexit en verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten. Het aandeel noteerde dik 10 procent lager.

Euro

De Amerikaanse keten van schoonheidswinkels Ulta Salon Cosmetics & Fragrance daalde 1,4 procent na presentatie van kwartaalresultaten. De omzetcijfers overtroffen de verwachtingen van analisten, maar konden beleggers niet overtuigen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,5 procent hoger op 51,31 dollar en Brentolie steeg 0,3 procent tot 54,10 dollar per vat. De euro noteerde 1,0672 dollar, tegenover 1,0668 bij het slot van de Europese handel eerder op de dag.