economie

Wall Street kruipt verder omhoog

Door ANP - 06 december 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in het laatste handelsuur licht in de plus. Daarmee werd de positieve teneur van maandag voorzichtig doorgezet, ondanks een aanzienlijke daling van de olieprijs.

De Dow-Jonesindex stond ruim een halfuur voor het slot 0,1 procent in de plus op 19.226 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2209 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5326 punten 0,3 procent boven de slotstand van maandag.

Nike bungelde onderaan de Dow met een verlies van 2,8 procent, na negatieve uitlatingen van een analist. Die stelde dat de sportartikelengigant het de komende tijd waarschijnlijk moet afleggen tegen concurrenten als Adidas en Under Armour. Die boeken groei in de VS, terwijl Nike op zijn piek zou zitten.

Verizon

De lijst van dertig hoofdfondsen werd aangevoerd door telecomconcern Verizon, met een winst van 1,5 procent. Verizon verkoopt zijn activiteiten op het gebied van datacenters voor 3,6 miljard dollar aan investeringsbedrijf Equinix.

Goldman Sachs volgde met een plus van 1,1 procent. Bankaandelen zijn mede in trek door de verwachting dat de Federal Reserve volgende week zal besluiten de rente in de VS voor het eerst sinds december vorig jaar te verhogen.

Boeing

Aankomend president Donald Trump zette het aandeel Boeing een fractie lager, door in een tweet te stellen dat de order voor een nieuw dienstvliegtuig (Air Force One) wat hem betreft moet worden geschrapt. Volgens Trump zijn de kosten volledig uit de hand gelopen. Zijn berekeningen riepen echter vooral vragen op. Onder meer bij Boeing, dat de definitieve opdracht voor het vliegveld nog niet binnen heeft.

Chipotle Mexican Grill zag ruim 7 procent aan beurswaarde verdampen. De burritoketen, die zijn klandizie flink zag krimpen door E.coli-besmettingen bij een aantal vestigingen vorig jaar, waarschuwde dat het zijn doelstellingen voor 2017 mogelijk niet haalt

Euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent naar 50,78 dollar. Handelaren reageerden onder meer op het bericht dat de OPEC-landen afgelopen maand een recordhoeveelheid olie hebben geproduceerd.

De euro was dinsdagavond 1,0715 dollar waard, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.