economie

Wall Street licht in het groen

Door ANP - 02 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen begonnen vrijdag in het laatste halfuur van de handelssessie aan een inhaalslag. Na de sterke opmars van de afgelopen weken namen beleggers aanvankelijk wat gas terug, maar de dagverliezen werden uitgevlakt. Het nieuwste banenrapport, dat de deur openhoudt voor een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand, werd koeltjes ontvangen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 21.35 uur (Nederlandse tijd) vlak op 19.186 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent op 2193 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won eveneens 0,1 procent op 5258 punten.

De Amerikaanse werkgelegenheid (exclusief landbouw) nam in november met 178.000 banen toe, tegen een herziene 142.000 een maand eerder. Dat was iets minder dan de 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen waar economen op hadden gerekend. De werkloosheid daalde naar 4,9 procent, het laagste niveau in negen jaar. Alom wordt er nog altijd op gerekend dat de Amerikaanse centrale bank deze maand de rente zal opvoeren.

Starbucks

Bij de bedrijven gingen financiële aandelen omlaag na de winsten van de afgelopen dagen. Creditcardbedrijf American Express verloor 0,9 procent. De banken Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo en Bank of America verloren 1,4 tot 1,9 procent.

Verder ging Starbucks 2,4 procent omlaag op het nieuws dat topman Howard Schultz aftreedt. Hij zal in april worden opgevolgd door operationeel directeur Kevin Johnson. Onder diens leiding wil het bedrijf zich verder profileren op het vlak van innovatie.

De producent van bedrijfssoftware Workday ging stevig onderuit. Volgens de topman van het bedrijf stellen klanten bestellingen uit vanwege de onzekerheid door de brexit en verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten. Het aandeel noteerde 13 procent lager.

Euro

De Amerikaanse keten van schoonheidswinkels Ulta Salon Cosmetics & Fragrance daalde 1,4 procent na presentatie van kwartaalresultaten. De omzetcijfers overtroffen de verwachtingen van analisten, maar konden beleggers niet overtuigen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,1 procent hoger op 51,63 dollar en Brentolie steeg 0,8 procent tot 54,38 dollar per vat. De euro noteerde 1,0665 dollar, tegenover 1,0668 bij het slot van de Europese handel eerder op de dag.