economie

Wall Street opnieuw in het groen

Door ANP - 13 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse effectenbeurzen stonden dinsdag halverwege de handelsdag opnieuw op winst. Beleggers keken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Alom wordt verwacht dat de centrale bankiers de rente voor het eerst sinds december vorig jaar zullen verhogen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent in de plus op 19.949 punten. Daarmee nadert de toonaangevende beursgraadmeter de historische mijlpaal van 20.000 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 0,9 procent, op 2277 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,3 procent omhoog en was goed voor 5485 punten.

ExxonMobil wist de aandacht op zich gericht, omdat aanstaand president Donald Trump de topman van het olieconcern, Rex Tillerson, wil aanstellen als minister van Buitenlandse Zaken. Het aandeel Exxon steeg 2,4 procent.

Apple

Apple kreeg er 2,2 procent aan beurswaarde bij. Het concern startte dinsdag de verkoop van zijn draadloze oordopjes, de AirPods. Verder zou Apple overwegen om 1 miljard dollar te steken in een technologiefonds met een omvang van 100 miljard dollar, dat het Japanse telecomconcern Softbank volgend jaar wil lanceren.

Ook andere technologiebedrijven in de Dow deden het goed. IBM, Intel en Microsoft wonnen tot 2,6 procent. Beleggers liepen vooruit op de ontmoeting van Trump met leiders van onder meer Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft en Tesla op woensdag.

Boeing

Boeing bleek na een aanvankelijke koerswinst toch minder in trek bij beleggers. De vliegtuigbouwer stond onderaan in de Dow met een verlies van 0,8 procent. Het bedrijf meldde voorbeurs onder meer een aanzienlijke verhoging van het dividend en een nieuw aandeleninkoopprogramma van 14 miljard dollar.

Verder ging Inovalon 36 procent omlaag. De maker van data-analysetechnologie voor de medische sector verlaagde zijn verwachtingen voor het gehele jaar en publiceerde tegenvallende kwartaalcijfers. Aandelen van autoverhuurder Hertz werden anderzijds meer dan 8 procent hoger gezet, door overnamespeculaties rond het bedrijf.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 53,14 dollar per vat. Brent werd 0,2 procent duurder bij 55,81 dollar per vat. De euro was 1,0624 dollar waard, tegen 1,0640 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag