economie

Wall Street sluit positief jaar in mineur

Door ANP - 30 december 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in het laatste handelsuur op verlies. Daarmee eindigen de graadmeters een uitgesproken positief beursjaar enigszins in mineur. De laatste handelsdag van het jaar bracht nauwelijks nieuws om de handel richting te geven.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent in de min op 19.763 punten. De leidende graadmeter won dit jaar ruim 13 procent. De S&P 500 verloor 0,4 procent naar 2239 punten. De brede index eindigt het jaar daarmee met een winst van krap meer dan 9 procent. De Nasdaq leverde 0,9 procent in en kwam daarmee op 5385 punten. In heel 2016 wist de technologiegraadmeter bijna 8 procent aan te dikken.

De handel in de laatste sessie van het jaar is dun doordat veel partijen de boeken reeds gesloten hebben. Vooral de verliezen bij techbedrijven vielen op. Zo leverden techreuzen als Facebook, Google-moeder Alphabet en Microsoft tot 1,2 procent in.

Apple

Apple zag zijn beurswaarde 0,9 procent dalen. Naar verluidt gaat het techbedrijf de productie van zijn iPhones met 10 procent terugschroeven. In het kielzog van Apple deden ook toeleveranciers als Qualcomm, Skyworks Solutions, Cirrus Logic en Qorvo een stap terug.

Chipmaker Nvidia stond andermaal in de belangstelling doordat short-seller Citron Research nogmaals moeizame tijden voorspelde voor het concern in 2017. Het aandeel verloor 3,4 procent.

Mylan

Farmaceut Mylan won krap 2 procent aan beurswaarde. Het bedrijf lanceerde generieke versies van twee geneesmiddelen en kreeg daarmee de handen van beleggers op elkaar. OPKO Health verloor een vijfde aan beurswaarde na tegenvallende testresultaten bij een experimenteel medicijn.

Chevron stond 0,2 procent lager. De oliereus behoort met een plus van circa 30 procent tot de sterkste stijgers in de Dow-Jonesindex dit jaar. Graaf- en bouwmachinemaker Caterpillar, dat dit jaar ongeveer 40 procent aan beurswaarde won, leverde in de laatste sessie 0,6 procent in.

Nike

Nike, de grote winnaar van 2015, eindigt dit jaar onderaan de lijst van dertig hoofdfondsen. De sportartikelenreus werd bijna een vijfde minder waard in 2016. Vrijdag leverde Nike nog eens 0,5 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent naar 53,73 dollar. Brent werd ook 0,1 procent goedkoper, bij 56,82 dollar per vat. De euro werd voor 1,0532 dollar verhandeld, tegen 1,0555 dollar bij het slot van de Europese beurzen.