economie

Wall Street verliest verder terrein

Door ANP - 22 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten gingen donderdagmiddag verder omlaag. Beleggers verwerken cijfers over onder meer de economische groei in het derde kwartaal en de consumentenbestedingen en orders voor duurzame goederen in november.

De Dow-Jonesindex zakte verder weg van de mijlpaal van 20.000 punten, die tot dusver steeds net niet werd bereikt. De hoofdgraadmeter stond in de middaghandel 0,1 procent lager op 19.914 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2259 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omlaag naar 5445 punten.

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 3,5 procent. Dat is sterker dan de 3,2 procent die eerder op basis van voorlopige data was gemeld. Vooral de bestedingen van consumenten blijken uit nieuwe gegevens sterker te zijn toegenomen dan eerder werd gedacht.

Onverwachts

Amerikaanse consumenten voerden ook in november hun uitgaven op, maar iets minder sterk dan in oktober. Economen hadden die afvlakking niet zien aankomen. De orderontvangst voor producenten van duurzame goederen daalde vorige maand met 4,6 procent, iets minder sterk dan verwacht.

Sterkste daler in de Dow was detailhandelsgigant Wal-Mart met een verlies van 2,1 procent. Creditcardmaatschappij American Express en smartphonemaker Apple leverden allebei 0,9 procent in. Bovenaan stonden telefonieconcern Verizon en olieproducent Chevron met winsten van 1,2 en 0,8 procent.

Chipbedrijf Micron Technology kreeg er ruim 12 procent, na publicatie van beter dan verwachte prognoses voor de winst en omzet in het lopende kwartaal. De kwartaalcijfers van interieurwinkelketen Bed Bath & Beyond daarentegen stelden flink teleur. Dat aandeel verloor meer dan 8 procent.